Pe 5 decembrie, creștinii sărbătoresc Sfântul Nicolae și de aceea, Moș Nicolae aduce cadouri copiilor, în noaptea dintre 5 și 6 decembrie. Iată câteva lucruri speciale despre Moș Nicolae pe care s-ar putea să nu le știi și pe care le poți transmite mai departe… 🙂 (Sursa: www.desprecopii.com)
1. Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) – vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae – Sinterklaas
Numele de Santa Claus – sau al moșului următor care va veni, Moș Crăciun – vine de la numele olandez al lui Moș Nicolae – Sinterklaas, sau Sfântul Klaus, adică Sfântul Nicolae. Poate primul lucru pe care nu îl știai despre Moș Nicolae este că el este cel care a inspirat numele lui Moș Crăciun… de la Santa Claus, o derivație a numelui Nicolas.
2. Sfântul Nicolae (Nicolas) a fost un episcop grec care s-a născut în jurul anului 270 și a murit pe 6 decembrie 343.
3. Unde este acum Moș Nicolae și cum arată el când trăia
Relicvele sfântului Nicolas se află pe teritoriul mai multor țări, în mai multe biserici. Totuși, majoritatea oaselor sale se află într-o biserică din Bari, Italia. Bazat pe aceste relicve, o echipă de cercetători din Marea Britanie au reușit să reproducă grafic chipul lui Sfântul Nicolae. Moș Nicolae era o persoană scundă și avea nasul spart, când a murit. Iată și poza lui 🙂 asa cum au reconstituit-o cercetătorii englezi.
4. Tradiția șosetelor vine de la Moș Nicolae
Tradiția de a pune șosete pentru cadouri, vine de la Moș Nicolae – acesta făcea daruri secrete copiilor și unele din ele era sa pună monede în șosetele lor.
5. Iarna începe odată cu venirea lui Moș Nicolae
Din popor se spune că iarna începe la Sf. Nicolae. Moș Nicolae este bătrân și are barbă albă, iar în această zi Moșul își scutură barba, deci trebuie să ningă. În această zi, se spune: A întinerit Sf. Nicolae . De regulă, de ziua lui apare pe un cal alb, aluzie la zăpada care cade în luna decembrie, și se spune că dacă Sf. Nicolae a venit pe un cal alb, Sf. Ion va merge pe un cal negru, adică va întoarce iarna. În ziua de Sf. Nicolae începe ziua să se mărească: la Sf. Nicolae se întoarce noaptea la ziua cu cât se întoarce puiu-n găoace , zice poporul.
6. Tradiția crenguțelor care prevestesc rodul anului viitor
De Moș Nicolae, se fac vrăji, farmece și pronosticuri meteorologice, se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori de Anul Nou, ocazie cu care se prognozează și rodul livezilor pentru anul viitor.
7. Măicuțele și călugării așezau la ușă, pe furiș, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie
Pentru că era cunoscut pentru darurile anonime pe care le făcea celor săraci, în Evul mediu, măicuțele și călugării așezau la ușă, pe furiș, daruri săracilor, în noaptea de 5 spre 6 decembrie.
8. Sfântul Nicolae este patronul marinarilor iar conform legendelor, toți marinarii vin pe uscat la slujbă, în noaptea de 5-6 decembrie. Această tradiție este respectată de sute de ani în Olanda.
9. O părticică din moaștele lui Moș Nicolae se află și în România la Mănăstirea Aninoasa, jud. Argeș