Propunere și analiză
Orice plan se naște pornind de la o idee. Important este să îți dorești să duci la bun sfârșit acel plan. Chiar dacă pare greu de atins, țelul poate fi îndeplinit, dacă alegi îți PROPUI ținte viitoare și ANALIZEZI evenimentele trecute.
“Mai am doar 4 kilometri și ajungem în Santiago de Compostela, punctul final al pelerinajului. Acesta nu este punctul final al aventurii EL CAMINO. Ne-am propus să ajungem la oceanul Atlantic, la 20 de kilometri de Santiago, la Mănăstirea Finistere – locul în care a fost găsit trupul Sfântului Iacob. Aici pelerinii dau foc unor obiecte personale, ca un fel de ofrandă.
Sunt impresionat de puterea pe care am avut-o pentru a străbate acest traseu. Necunoscutul mi-a suscitat foarte mult interesul de a descoperi lucruri deosebite la fiecare pas. Această abordare m-a făcut să fiu curios, să aflu lucruri pe care nu le-aș fi descoperit pe un traseu cunoscut.
Mă gândesc la momentul în care m-am decis să abordez această acțiune. Dacă îmi spuneam zilnic “Mă duc la Santiago pe EL CAMINO“, cred că mă obișnuiam cu ideea, mă plictiseam de ea și nu aș fi fost suficient de motivat să o fac. Așa, mi-am spus o singură dată, am planificat și am plecat la drum. Iată-mă având 300 de kilometri parcurși la pas. Pentru mine este ceva divin. Am ales un cumul de încercări mai mici, am planificat detaliile care alcătuiesc planul mare.
În această aventură mi-am dat seama că este nevoie să te abați de la starea de confort, pentru a vedea amănuntele care îți pot oferi satisfacții deosebite. Dacă aș fi utilizat un mijloc de transport, aș fi parcurs această distanță în câteva ore. Însă, cu siguranță nu aș fi învățat toate lecțiile de viață pe care le-am acumulat până acum în aceste două săptămâni. Zona de confort are și părți bune și părți rele, mai ales rele. Câteodată este nevoie să ieși din ea. Iată un exemplu: puteam să aleg să merg pe jos până la București. Nu ar fi fost același lucru. Aici este exact acea evadare din starea de confort. Nu poți să renunți. Și atunci, mergi înainte. Câteodată stăm pasivi și acceptăm tot ce ne dă viața, fără să ne propunem să facem ceva pentru a ieși din zona de confort în care ne “complacem”. Acceptăm locuri de muncă ce nu ne plac, o profesie pe care nu o agreem, o școală care nu ne atrage, o viață anostă și stăm într-o zonă a obișnuinței fără să încercăm să alegem ceea ce dorim cu adevărat.
Această ieșire din zona de comoditate, mi-a arătat că viața privită “de jos” este frumoasă. Am trecut pe lângă diferite ferme agricole din această zonă a Spaniei și am constatat că nu prea vezi fermier obosit pe aici. Sunt oameni “munciți” dar nu obosiți. E o amprentă a faptului că le place ceea ce fac. Și am ajuns la concluzia că, dacă vrem să trăim frumosul, trebuie să alegem ceea ce este frumos, ceea ce ne place să facem, chiar dacă este greu. Trebuie să plantăm în grădina noastră, florile care sunt frumoase. Și frumos este ce place fiecăruia dintre noi. În felul acesta, alegem să ieșim din starea de obișnuință.
Mă gândeam la un aspect: dacă până la sfârșitul unei zile, nu ai reușit să faci ceea ce ți-ai propus, ești pedepsit să trăiești acea zi din nou. Întrebarea este: câți dintre noi ne propunem să facem ceva concret până la sfârșitul unei zile? O întrebare căreia am încercat să-i răspund în episoadele de mers. Îmi propuneam zilnic o destinație intermediară pe traseu și ajungeam acolo. Nu știam ce voi găsi acolo, dar știam unde trebuie să ajung. Chiar dacă te lași luat de val, trebuie să încerci să îți propui o țintă. Valul te poate ajuta să o atingi, dacă știi unde te duce acesta. Când privim lucrurile din punctul de vedere al libertății, ar fi indicat să ne aducem aminte că această valoare a fost de multe ori ținta unui plan. În istorie, libertatea a fost cel mai mare determinant al acțiunilor mărețe. Dacă zilnic ne propunem să atingem un țel, mai mic sau mai mare, trebuie să luăm în calcul și analiza acelei zile. Trebuie să afli unde ai greșit sau unde ai abordat lucrurile corect. O analiză bună îți oferă posibilități multiple pentru viitor. Vei ști cum să te organizezi pentru a atinge scopurile. În plus, te autoevaluezi și îți descoperi punctele slabe și cele tari.
M-a învățat multe EL CAMINO. Ieri, am avut o experiență similară cu cele din armată. Camerele în care suntem cazați au câte 20 de paturi, iar la dușuri se face rând pentru că sunt în general doar două dușuri. Este acel sentiment de respect și organizare pentru lucruri primordiale: odihnă, spălat, mâncat. Oricum, vă garantez că după 30 de kilometri de mers pe jos, le apreciezi mult mai mult.
Cred că în fiecare dimineață când ne trezim, ar trebui să ne propunem un lucru. Pe parcursul zilei, trebuie să încercăm să-l realizăm. La finalul zilei trebuie să-l analizăm. În felul acesta, vom putea ajunge să ne propunem planuri mai ample care se vor întinde pe durata unei săptămâni, luni sau ani. Și totul pornește de la a-ți alege destinația. Dragi tineri, viața vă aduce în situații neprevăzute. Sigur veți trece mai ușor peste acestea dacă învățați să vă PROPUNEȚI și să ANALIZAȚI.“ – ne-a relatat Cristian Berbece, președinte fondator al companiei 1st Criber România.
Este momentul să renunți la starea de confort. Alege obiective. Încearcă se le atingi de fiecare dată. Apoi descoperă ce ai făcut bine și ce nu. Îți vei atinge ținta doar dacă ți-o PROPUI și o ANALIZEZI.